top of page

Wędzarnia Browaru Prost

W Browarze Prost stawiamy na unikatowość, oprócz własnej warzelni, posiadamy także swoją wędzarnie, w której wędzimy sery – żółte oraz białe, mięso i ryby.

Co to właściwie jest wędzenie?

Wędzenie to sposób konserwacji żywności, dzięki użyciu dymu. Sprowadza się to do uzyskania charakterystycznego smaku, zapachu i wyjątkowej barwy żywności. Wędzonki to wyroby, które otrzymujemy przy pomocy wędzenia.

Świeże ryby do wędzarni

Jakie zalety zdrowotne i nie tylko ma wędzenie?

  • Po pierwsze to brak konserwantów, sztucznych przypraw, barwników. Wędzimy po to, by zakonserwować i uzyskać prawdziwy smak, pełen naturalnych aromatów, więc bezsensu byłoby używanie w tym celu wspomagaczy

  • Największą zaletą dymu wędzarniczego są jego bakteriobójcze, grzybobójcze i pleśniobójcze składniki, którymi zostają zaimpregnowane nasze wędzonki

  • Bakteriobójcze reakcje składowych dymu nie zamykają się w chwili finalizacji procesu wędzenia. Zachowują swoje działanie, wnikając w kolejne warstwy wyrobu

  • Na mięsnych produktach poddanych wędzeniu, buduje się obsuszona skórka, dzięki czemu produkt jest niewrażliwy na jełczenia, ponieważ drobnoustroje nie mają wstępu do jego głębszych warstw

Wędzenie ryb

A wady? Nie u nas.

Często można wyczytać o wadach wędzonych produktów dla naszego zdrowia. Oczywiście takowe istnieją, jeśli użyte drewno było niewiadomego pochodzenia lub było wilgotne. Drewno musi być suche, tu nie ma odstępstw. W Proście jak zawsze stawiamy na najwyższą jakość i wszystkie produkty wędzimy drewnem sezonowanym, przeleżałym zawsze ponad rok. Dodatkowo do wędzenia używamy okorowanego drewna z twardych drzew.

Danie z sera wędzonego
Ser wędzony na miejscu
Deska wędzonych mięs

W sposób synergistyczny działa u nas: temperatura, niska zawartość wody oraz substancje peklujące, dzięki czemu wędzenie działa mikrobiocydowo.

Wędzenie produktów to tradycja, która towarzyszy nam od wieków, jednakże, by produkty mogły być w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia, tradycję należy nieco unowocześnić. Dlatego też w naszej wędzarni stosujemy nowoczesne technologie, a na każdym etapie produkcji przestrzegamy prawa żywnościowego.

Wędzonki prosto z wędzarni
Wędzone ryby w wędzarni

Wszystkie wędzonki mogą zakupić Państwo w naszej restauracji. W menu oprócz dań skomponowanych na bazie naszych wędzonych serów czy ryb, posiadamy również całe deski serów i/lub mięs z naszej wędzarni. Dodatkowo, istnieje możliwość zapakowania produktów na wynos. Każdy produkt zostaje zapakowany hermetycznie, dzięki czemu wszystkie walory zostają na długo zachowane.

Zapraszamy do odwiedzin i zakupów!

Logo białe PROST

DANE FIRMOWE

 

Browar Prost Sp.J.
Pachura Ryszard i Pachura Bożena
ul. Paprotna 4, 51-117 Wrocław

tel. 71 3210747

e-mail: biuro@browarprost.pl
NIP 895-100-42-66

REGON: 930426762

KRS: 0000108734

Nr. konta bankowego:

46 1020 5226 0000 6102 0214 5811

GODZINY OTWARCIA

poniedziałek - czwartek piątek - sobota

niedziela

od 12:00 do 20:00
od 12:00 do 22:00

od 12:00 do 20:00

  • LinkedIn Browar PROST
  • Szary Twitter Ikona
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Restauracja Prost działa aktywnie na obszarze: Psie Pole: Osobowice, Różanka, Polanka, Poświętne, Polanowice, Lipa Piotrowska, Świniary, Widawa, Psary, Kozanów, Rędzin, Kleczków, Karłowice, Krzyżanowice, Sołtysowice

bottom of page