SESSION
HAZY IPA
Jasne, lekkie piwo górnej fermentacji, którego zasyp wzbogacony o słód pszeniczny oraz płatki owsiane, gwarantuje wyjątkowo kremowy i aksamitny smak. Na Whirlpool powędrowała spora ilość chmielu Ahhhroma, odpowiedzialnego za nuty Pina Colady i limonki, zaś do chmielenia na zimno użyliśmy fenomenalnego australijskiego Eclipse, przepełnionego aromatem mandarynki oraz chmielu Zappa, wnoszącego profil mango i marakui. Całość została uzupełniona mocno owocowym profilem płynnych drożdży.
Opis stylu:
Session Hazy IPA to lżejsza wersja stylu New England IPA. Aksamitne, zamglone, intensywnie chmielone na zimno piwo górnej fermentacji o wyraźnym smaku i aromacie owoców tropikalnych i cytrusowych. Tekstura piwa jest kremowa i gładka, dzięki dodatkowi płatków i owsianych. Piwo musi być bardzo soczyste, a delikatna słodycz powinna być skontrowana subtelnie zaznaczoną goryczką. Najprościej mówiąc to bardzo aromatyczne, lekkie, gładkie i owocowe American Pale Ale.
IBU
BLG
12,0°
ABV
max 4,9%
EBC
10
Receptura: Piotr Świerzko
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: Pilzneński, Pszeniczny, Carabody
-
Dodatki: Płatki owsiane
-
Chmiele: Ahhhroma (USA), Eclipse (AUS), Zappa (USA)
-
Drożdże: górnej fermentacji White Labs WLP066 London Fog Ale Yeast
8-10 °C
Nonic
Pastrami wołowe, Fajita z kurczakiem
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa