HEFE
(HEFEWEIZEN)
Orzeźwiające piwo pszeniczne, które swój bananowo – goździkowy zapach zawdzięcza użyciu specjalnych drożdży górnej fermentacji. Estrowo – fenolowy aromat wynika z wyższej temperatury pracy tych drożdży, a mętność związana jest z obecnością osadu drożdżowego. Z czasem osad ten opada na dno, dlatego przed nalaniem piwa do szkła, należy wstrząsnąć butelką. Duży udział słodu pszenicznego sprawia, że piwo jest puszyste i kremowe w smaku.
Opis stylu:
Jasne, orzeźwiające niemieckie piwo pszeniczne o wysokim wysyceniu, wytrawnym finiszu, puszystej teksturze i z charakterystycznym drożdżowym bananowo-goździkowym charakterem. Jest to szybko dojrzewające piwo, lekko chmielone, a zgodnie z niemiecką tradycją warzenia piwa, co najmniej 50% zasypu musi stanowić słód pszeniczny.
IBU
BLG
12,0°
ABV
max 4,5%
EBC
8,5
Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy 15 EBC,
-
Chmiele: Sybilla, Iunga
-
Drożdże: górnej fermentacji WB-06
6-8°C
Wysoka szklanka dedykowana do piwa pszenicznego
Smażony ser kozi, precel piwny
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa