MIEDŹ
LEGNICA (PILS)

Jasne piwo dolnej fermentacji o lekkim, zbożowym zapachu pochodzącym ze słodu pilzneńskiego oraz kwiatowo-ziołowym aromacie szlachetnych odmian chmieli. W smaku rześkie i orzeźwiające, a obecna delikatna nuta słodowa skontrowana jest wyraźną chmielową goryczką. Lekka treściwość, połączona z umiarkowaną wytrawnością nadaje piwu pijalności. Piwo uwarzone specjalnie dla klubu Miedź Legnica z okazji 50-tej rocznicy istnienia klubu.
Opis stylu:
Lekkie, wysoko odfermentowane, złote, niemieckie goryczkowe piwo dolnej fermentacji z bardzo ładną, utrzymującą się pianą i przyjemnym kwiatowym aromatem chmielowym. Określenie „Pils” jest bardziej znane w Niemczech niż „Pilzner”, aby odróżnić się od czeskiego stylu i (jak mówią niektórzy) pokazać szacunek.
IBU

BLG
11,0°
ABV
max 4,5%
EBC
9,5

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski
SKŁADNIKI:
-
Woda
-
Słody: pilzneński, karmelowy 15 EBC, monachijski jasny
-
Chmiele: Sybilla, Iunga, Oktawia
-
Drożdże: dolnej fermentacji W34/70

8°C

Wysoka smukła szklanka

Udko pieczone, podpłomyk
LEGENDA:
IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa