top of page

COFFEE MILK

STOUT

(KAWOWY MLECZNY STOUT)

*PIWO ARCHIWALNE

Słodki, mleczny stout, czasami nazywany również „Cream stout” to ciemne piwo górnej fermentacji, które dzięki dodatkowi laktozy (cukru mlecznego) oraz słodów karmelowych i palonych, przypomina  w smaku… kawę z mlekiem. Dodatkowo na kilka dni przed rozlewem, do zbiornika powędrowała znakomitej jakości kawa z Hondurasu oraz Kostaryki , która wprowadza nuty czekolady, orzechów i suszonych owoców.

Opis stylu:

Angielska odmiana stoutu rozwinięta w początkowych latach XX wieku. Historycznie znana jako „mleczny” albo „kremowy” stout, zgodnie z prawem to określenie nie jest w Anglii już dozwolone (ale jest akceptowane gdzie indziej). Słowo „mleczny” pochodzi od użycia laktozy, albo cukru mlecznego jako środka słodzącego. Pierwotnie reklamowany jako napój krzepiący dla chorych oraz matek karmiących.

IBU
Wartość IBU: 1
BLG
15,0°
ABV
max 5,0%
EBC
70
butelka Coffee Milk STOUT

Receptura: Piotr Świerzko, Bartosz Rutkowski

SKŁADNIKI:

  • Woda

  • Słody: pilzneński, monachijski jasny, pszeniczny, karmelowy 150 EBC, karmelowy 400 EBC, Caraaroma, czekoladowy, palony, Carafa III Spezial

  • Dodatki: laktoza, kawa (Honduras SHG San Jose, Kostaryka Tarrazu San Rafael)

  • Chmiele: Iunga, Oktawia

  • Drożdże: górnej fermentacji US-05

thermometer.png
10-12°C
beer.png
Shaker
dish.png
Szarlotka z lodami, tiramisu

LEGENDA:

IBU - goryczka, ABV - zawartość alkoholu, BLG - ekstrakt, EBC - barwa

ZOBACZ FILM

bottom of page